Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά 29 μηνών οι ευρωαγορές

Οι ευρωαγορές κρατούν τα υψηλά 29 μηνών με κινητήριο δύναμη τις μεταλλευτικές, ενώ με βήμα σημειωτόν κινούνται τα futures της Wall. Η αποκλιμάκωση στην Αίγυπτο και τα θετικά στοιχεία για την Κίνα στηρίζουν τις αγορές.

Σταθεροποιητικά, αλλά σε υψηλά 29 μηνών, κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall καθώς αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο ενω προκύπτουν ενθαρρυντικά στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο και τις κινήσεις στην νομισματική πολιτική του Πεκίνου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,33% στις 7395 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,16% στις 4094 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,24% στις 6048 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 10804 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,54% στις 8012 μονάδες αφού η κυβέρνηση της Λισσαβόνας ανακοίνωσε σχέδιο επαναγορας κρατικών ομολόγων.

Από την Αίγυπτο, που τόσο προβλημάτισε τις χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, η τελευταία είδηση κάνει λόγο για απομάκρυνση και των τελευταίων διαδηλωτών απο την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.

Παράλληλα, το θέμα της περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και ειδικότερα στην Κίνα, αναθεωρείται καθώς η China Securities Central διατύπωσε πρόβλεψη για επιβράδυνση του πληθωρισμού στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, στο 4,9% έναντι 5,3% που είναι η μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την εκτίναξη των εισαγωγών στην Κίνα κατά 51%οδήγησαν σε κέρδη κυρίως τον μεταλλευτικό και τον ενεργειακό κλάδο.

Και οι μετοχές των τραπεζών όμως, κινούνται ανοδικά μετά την συμφωνία που ανακοίνωσε η Credit Suisse αξίας 6 δισ. δολ. για την πώληση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) σε αραβικά επενδυτικά ταμεία.

Η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012, με βασικό στόχο την μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ κατά 1,1 τρισ. δολ. στην δεκαετία και πάγωμα των δημοσίων δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v