Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις σε ευρωαγορές με το βλέμμα στην Αίγυπτο

Πτωτικά οι ευρωαγορές και τα futures της Wall ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου, καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται εκ νέου στην Αίγυπτο. Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο και ελεύθερη πτώση για την Nokia

Πτωτικά κινούνται εκ νέου οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ απώλειες καταγράφουν και τα futures της Wall Street, καθώς η εμμονή Μουμπάρακ να μην παραιτηθεί από την εξουσία δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και δημιουργεί κύμα φυγής των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,41% στις 7310 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,07% στις 4051 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,54% στις 5987 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,8% στις 10704 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,86% στις 7889 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,72% στις 22433 μονάδες

Κάθετη πτώση της τάξεως του 9% καταγράφει η μετοχή της Nokia μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας με την Microsoft στον αγώνα για την κατάκτηση της αγοράς των smartphones. Πτωτικά κινείται και ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος, καθώς ο STOXX Europe 600 Technology Index υποχωρεί κατά 1,5%

Η τιμή του πετρελαίου Brent κινείται ανοδικά στα 101,59 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 0,71%, ενώ στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν υπέκυψε στις πιέσεις παραίτησης παρά ανακοίνωσε την μεταβίβαση κάποιων αρμοδιοτήτων στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν. Οι διεθνείς πιέσεις εντείνονται όπως και οι διαδηλώσεις, ενώ ο στρατός παρενέβη ζητώντας από τους διαδηλωτές να επιστρέψουν σπίτια τους.

Τα CDS των αιγυπτιακών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 39 μονάδες βάσης στις 380 μονάδες βάσης, ενώ ανοδικά κινήθηκε το κόστος ασφάλισης και στα ομόλογα άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής. Η τάση αποστροφής των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές επεκτείνεται και στην Ασία, όπου το χρηματιστήριο της Ταϊβάν υποχώρησε κατά 2,6%, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,9%.

Για τις ασιατικές αγορές, το μείζον θέμα είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών που προχωρούν σχεδόν συντονισμένα σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής. Θέμα πληθωριστικών πιέσεων όμως, εμφανίζεται δειλά δειλά και στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στην Γερμανία άγγιξε τον Ιανουάριο το 2%, ενώ στην ευρωζώνη ανέρχεται στο 2,4%. Και όλα αυτά, ενώ το σήριαλ με την υπόθεση του Axel Weber οδηγείς το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει προφανής διάδοχος του Jean Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v