Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Πιέσεις στις ευρωγορές, με κάθετη πτώση 2% σε Ισπανία και Πορτογαλία. Η νέα ανοδική πορεία σε spreads και CDS και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Credit Suisse θέτουν στο στόχαστρο τις τράπεζες. Πτωτικά τα futures της Wall

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό και ειδικότερα του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ απώλειες καταγράφουν και τα futures τη Wall Street. Στην Γηραιά Ήπειρο, πρωταγωνιστές των απωλειών είναι οι τράπεζες μετά και τα αποτελέσματα της Credit Suisse.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,49% στις 7285 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,94%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,79% στις 6004 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει ελεύθερη πτώση 2,04% στις 10712 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI επίσης υποχωρεί κάθετα κατά 2% στις 7944 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,3% στις 22390 μονάδες.

Οι επενδυτές προβληματίστηκαν από την νέα ανοδική πορεία των spread Ισπανίας και Πορτογαλίας που ανακόπηκε με αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς ενισχύεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, κατά 7 μονάδες βάσης, ενώ ανοδικά κινείται και η απόδοση του ισπανικού τίτλου.

Ισχυρή άνοδος σήμερα και στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας, τα λεγόμενα CDS των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με το ιρλανδικό να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης στις 570, το πορτογαλικό κατά 16 μβ στις 445, το ισπανικό κατά 8 μβ στις 243 και το ιταλικό κατά 5 μβ στις 178 μονάδες. 
   
Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Credit Suisse δημιούργησε ένα ευρύτερα αρνητικό κλίμα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της δανέζικης Danske Bank κατέγραψε ελεύθερη πτώση 10,3% αφού ανακοίνωσε σχέδια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,7 δις. δολ.

Πτωτικά με απώλειες 3% κινείται και η μετοχή της Diageo μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 2% καταγράφει και η μετοχή της Renault μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Alcatel-Lucent με κέρδη μεγαλύτερα του 12% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η προσοχή των αγορών στρέφεται τώρα στα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που αναμένονται για τις ΗΠΑ. Στοιχεία που αποκτούν βαρύνουσα σημασία μετά και την χθεσινή ομιλία του Ben Bernanke κατά την οποία ο επικεφαλής τη Fed υποστήριξε ότι η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v