Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Οι θετικές εκτιμήσεις για την αμερικανική ανάπτυξη ωθούν τις ευρωαγορές στο υψηλότερο επίπεδο 27 μηνών, παρά τα καμπανάκια της Moody's για την Πορτογαλία. Ανοδικά και τα futures της Wall.

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν ευρεία άνοδο αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στην αισιοδοξία για την αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ, εν αναμονή και των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ αύριο αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο όγκος των συναλλαγών είναι τόσο χαμηλός που δεν επιτρέπει την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την πορεία των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,63% στις 7062 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,54% στις 3906 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,7% στις 5932 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,1% στις 10107 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει άνοδο 0,9% στις 20556 μονάδες. Ακόμη και ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,35% στις 7871 μονάδες, παρά την προειδοποίηση της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά μία ή δύο βαθμίδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures της Wall
, όπου ήδη ο S&P 500 βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ράλι ανακούφισης καταγράφηκε νωρίτερα και στην Ασία καθώς η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο φαίνεται πως εξομαλύνεται – προς το παρόν τουλάχιστον.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ευρωαγορές εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαμηλή αποτίμηση με μέση Ρ/Ε για τον Stoxx 600 στο 10,9, χαμηλότερα δηλαδή από τον 10ετή μέσο όρο του 13,8 σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters Datastream

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα αναθεωρήσει την αρχική εκτίμηση του 2,5% για τους ρυθμούς ανάπτυξης τα τρίτου τριμήνου στο 2,8%. Πολλοί πλέον αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ – ακόμη και η Pimco την προηγούμενη εβδομάδα – με αποτέλεσμα αρκετοί να αμφισβητούν ανοιχτά πλέον την θεωρία του new normal που διατύπωσε πριν από περίπου ένα χρόνο ο Mohamed El Erian.

Η αισιοδοξία αυτή, όπως επίσης και η στήριξη που παρείχε το Πεκίνο στην ΕΕ με αναφορά για λήψη «συγκεκριμένων δράσεων», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης. «Οι δηλώσεις της Κίνας έχουν σημασία, τουλάχιστον επειδή το Πεκίνο έχει το 30% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ δεν γνωρίζουμε το ποσοστό εξ αυτών που κρατούν σε ευρώ ή σε τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας» αναφέρει έκθεση της FxPro.

Παρόλα αυτά πρέπει να επισημανθεί πως «ο όγκος συναλλαγών κατά την σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ πολύ χαμηλός, που σημαίνει ότι ακόμη και με πολύ μικρές αγοραστικές κινήσεις οι δείκτες ενισχύονται σημαντικά» επισημαίνει ο Yusuf Heusen, της IG Index.

Πρωτοπόρος της ανόδου πάντως, είναι ο μεταλλευτικός κλάδος, καθώς η τιμή του χαλκού αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ, ενώ παράλληλα ανοδικά κινούνται όλα τα εμπορεύματα όπως το βαμβάκι, η ζάχαρη και ο καφές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v