Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Επιφυλακτική άνοδος καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις στην σύνοδο Κορυφής, την υποβάθμιση της Ιρλανδίας αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις εξελίξεις από την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας από την Moody’s

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 7029 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,19% στις 3895 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,12% στις 5888 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 0,23% στις 9987 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI να ενισχύεται κατά 0,19% στις 7848 μονάδες και τον ιταλικό ΜΙΒ στο -0,31% στις 20303 μονάδες.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, όπως αναμενόταν, συμφώνησαν την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισσαβόνας, ώστε να περιληφθεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών από το 2013. Εξέλιξη που εν μέρει καθησυχάζει τις αγορές, ως προς την ενότητα στους κόλπους της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Δημοσιεύματα από την άλλη πλευρά όμως, κάνουν λόγο για μυστική συμφωνία των τριών μεγάλων (Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας) για το πάγωμα του κοινοτικού προϋπολογισμού μέχρι το 2020, γεγονός που αφενός δημιουργεί νέα εστία συγκρούσεων στους κόλπους της ΕΕ αφετέρου πλήττει σημαντικά τα αναπτυξιακά προγράμματα των χωρών που στηρίζονται στα κοινοτικά κονδύλια.

Οι αγορές ωστόσο, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας στηρίχθηκαν από τα θετικά στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ήτοι τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η επικύρωση του νομοσχεδίου Obama για τις φοροελαφρύνσεις στις ΗΠΑ, επίσης επηρεάζει την πορεία των αγορών, καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί τονωτική ένωση για την αμερικανική οικονομία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v