Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Με τους αναλυτές να κρίνουν ως ανεπαρκή τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες και την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την Moody’s οι ευρωπαϊκές κινούνται εκ νέου με αρνητικό πρόσημο. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να κρίνει κανείς τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες και την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την Moody’s οι ευρωπαϊκές κινούνται εκ νέου με αρνητικό πρόσημο, ενώ τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street κινούνται σταθεροποιητικά εν αναμονή και του leading indicator για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,4%, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 καταγράφει απώλειες 0,17% στις 7012 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,06% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,23% στις 5867 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,52% στις 9958 μονάδες, ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει απώλειες 0,94% στις 20175 μονάδες ενώ ο πορτογαλικός PSI αντιθέτως ενισχύεται κατά 0,29% στις 7856 μονάδες.

«Ενώ το αρχικό αποτέλεσμα των αγορών είναι θετικό, απαιτούνται περισσότερες λεπτομέρειες για να καθησυχαστούν οι αγορές» αναφέρει η Sara Yates της Barclays. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να απαντήσουν στο θέμα της βιωσιμότητας των χρεών και στην αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων χρεοκοπίας προ του 2013» αναφέρει και ο Carsten Brzeski, της ING Bank και συμπληρώνει: «Αναδιάρθρωση χρεών, κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο ή αύξηση των κεφαλαίων στο ταμείο διάσωσης; Κανένα από αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίστηκε».

Το αποτέλεσμα ήταν η νέα ανοδική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και το ευρώ, αν και προσωρινά ενισχύθηκε σημαντικά πάνω από τα 1,33 δολ, γρήγορα έχασε μέρος από το χαμένο έδαφος. Οι αναλυτές παράλληλα, επισημαίνουν ότι η στήριξη στο ευρώ παρέχεται κυρίως από την απροσδόκητη εκτίναξη του δείκτη Ifo στην Γερμανία σε νέο ρεκόρ.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι πιέσεις αφορούν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Lloyds Banking Group να υποχωρεί κατά 1,9%.

Πτωτικά κινείται και ο φαρμακευτικός κλάδος και ιδίως η μετοχή της AstraZeneca η οποία αντιμετωπίζει νέα προβλήματα με την έγκριση ενός βασικού της φαρμάκου από τις αμερικανικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v