Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 27 μηνών οι ευρωαγορές

Ευρεία άνοδος στις ευρωαγορές, παρά το καμπανάκι της Moody's για την Πορτογαλία. Xαμηλός όγκος συναλλαγών και πρωτοπόρος ο μεταλλευτικός κλάδος. Ράλι ανακούφισης στις ασιατικές αγορές. Σε υψηλό 2 ετών η Wall.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την προειδοποίηση της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Πορτογαλίας. Ο μεταλλευτικός κλάδος ηγείται της ανόδου και ενώ το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι η στήριξη του Πεκίνου κατά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι εκτιμήσεις για την αμερικανική αναπτυξιακή πορεία. Οι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο όγκος συναλλαγών είναι ιδιαίτερα χαμηλός ενόψει της εορταστικής περίοδου.

Συγκεκριμένα,ο FTSEurofirst ενισχύεται κατά 0,5% σε νέο υψηλό 27 μηνών. Ο γερμανικός DAX 30 καταγράφει άνοδο 0,56% στις 7058 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,65% στις 3910 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,72% στις 5934 μονάδες.

Θετικό είναι το κλίμα και τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να ενισχύεται κατά 0,79% στις 10073 μονάδες και τον ιταλικό ΜΙΒ να καταγράφει άνοδο 0,73% στις 20521 μονάδες. Ακόμη και ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται και μάλιστα κατά 0,68% στις 7898 μονάδες.

Κατά τους αναλυτές, η δήλωση του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης ότι το Πεκίνο στηρίζει τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ και το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και πως έχει λάβει «συγκεκριμένες δράσεις» στήριξης της Ευρώπης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που κινούν σήμερα ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Επίσης, η νέα ανοδική πορεία του χαλκού σε νέο ρεκόρ ωθεί τον μεταλλευτικό κλάδο με αποτέλεσμα ο δείκτης Stoxx Europe 600 basic resources να καταγράφει άνοδο 1,3%.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές προσδοκίες για τα στοιχεία ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ που ανακοινώνονται αύριο.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν ευρεία άνοδο καθώς απετράπησαν τα χειρότερα - προς το παρόν τουλάχιστον - στην κορεατική χερσόνησο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v