”Ανάσα” στις ευρωαγορές από την πτώση πετρελαίου

Η εκτόνωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Βενεζουέλα, προσέφεραν μια ”ανάσα” στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην επιχειρηματική κερδοφορία παραμένουν έντονες.

Η εκτόνωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Βενεζουέλα, προσέφεραν μια ”ανάσα” στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι όποιες ανοδικές τάσεις των χρηματιστηρίων εκτιμώνται πάντως περιορισμένες, καθώς τα ακριβά καύσιμα εξακολουθούν να ”στοιχειώνουν” τις αγορές σε όλο τους το φάσμα, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τα επιχειρηματικά κέρδη και την κατανάλωση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της JCF Group, που προβάλει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα κέρδη των εταιριών που περιλαμβάνονται στον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 πιθανόν να υποχωρήσουν κατά μέσο όρο 6% στο τρέχον τρίμηνο σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο. Η JCF προβλέπει ότι τον επόμενο χρόνο η κερδοφορία των εταιριών του Stoxx 600 θα επιβραδυνθεί στο 10% σε μέσο όρο, έναντι 24% στο 2004.

Οι εταιρίες που υποστηρίζουν τις ανοδικές τάσεις σήμερα είναι κυρίως οι ενεργειακές. Δέκα από τους 17 βασικούς δείκτες στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,26% στις 4.312 μονάδες και ο DAX 0,42% στις 3.662 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,31% στις 3.474 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις προοιωνίζουν για το άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών οι προθεσμιακές αγορές, καθώς το πετρέλαιο, παρά την ελαφρά πρωινή υποχώρηση, παραμένει σε επίπεδα που θεωρείται ότι θα προκαλέσουν πλήγματα στην επιχειρηματική κερδοφορία και την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα.

Από το μακρο-οικονομικό μέτωπο αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης στη Νέα Υόρκη Empire και οι αναλυτές περιμένουν υποχώρηση στο 32,3 κατά τον τρέχοντα μήνα έναντι 36,5 τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v