Πτώση ευρωαγορών λόγω Fed, Cisco

Αν και αναμενόμενη, η απόφαση αύξησης των επιτοκίων της Fed προκαλεί πιέσεις στις ευρωαγορές, ειδικά καθώς συνδυάζεται με τη νέα αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τις τεχνολογικές πιέσεις λόγω Cisco.

Με πτώση αντιδρούν οι ευρωαγορές στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια και ειδικά την προοπτική εφαρμογής ακόμη πιο ”σφιχτής” πολιτικής στη συνέχεια. Η νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και οι απώλειες του τεχνολογικού κλάδου συμβάλλουν στις πιέσεις.

Οι επενδυτές εκτίμησαν ότι στο ανακοινωθέν που ακολούθησε την απόφαση αύξησης των επιτοκίων η Fed δεν αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει μια παύση στην πολιτική επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής, όπως ήλπιζαν πολλοί παράγοντες της αγοράς.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,4% στις 4.332 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κινείται με απώλειες 0,69% στις 3.693 μονάδες και ο CAC με πτώση 0,75% στις 3.509 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται στον τεχνολογικό κλάδο εξαιτίας της ανακοίνωσης της Cisco Systems Inc., μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής εξοπλισμού δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ότι οι εταιρικοί πελάτες αρχίζουν να γίνονται ”πιο επιφυλακτικοί” για την οικονομία.

Η ανακοίνωση της Cisco πραγματοποιήθηκε μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς. Χθες η Wall Street κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο δύο μηνών, όταν η Fed δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και επανέλαβε ότι θα αυξάνει το κόστος δανεισμού με ”μετρημένο” ρυθμό, ώστε να κρατά υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v