Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές, με τις τράπεζες να κινούνται θετικά εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται τα futures της Wall με το βλέμμα στραμμένο στην Fed.

Με κινητήριο δύναμη τις τράπεζες, περιορίζονται οι αρχικές απώλειες για τους ευρωπαiκούς δείκτες, αν και εξακολουθεί να επικρατεί νευρικότητα καθώς τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,18% στις 6625 μονάδες , ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,3% στις 3864 μονάδες ενώ ο FTSE 100 παραμένει σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,38% στις 5685 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,45% στις 10849 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει άνοδο 0,66% στις 21504 μονάδες. Απώλειες 0,68% στις 7973 μονάδες καταγράφει ο πορτογαλικός PSI, αφού και η αντιπολίτευση της Λισσαβόνας ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2011, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων. Deutsche Bank, SΑΡ και Heineken είναι κάποιες από τις εταιρείες που έδωσαν κατεύθυνση κατά την σημερινή συνεδρίαση ανακοινώνοντας αποτελέσματα τριμήνου. Αργότερα αναμένονται – μεταξύ άλλων - τα αποτελέσματα της Procter & Gamble και της ConocoPhillips.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα τριμήνου, το 85% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς την κερδοφορία.

Η προσοχή των αγορών, ωστόσο στρέφεται και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και ειδικότερα στις νέες αμφισβητήσεις που διατυπώνονται για το τελικό ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η Fed στην σύνοδο της 3ης Νοεμβρίου. Εξελίξεις που προκαλούν πτωτικές τάσεις στο δολάριο και τα Treasuries, αλλά και διορθωτικές κινήσεις στον μεταλλευτικό κλάδο.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αποφασίσει στην σύνοδο 2-3 Νοεμβρίου ποσοτική χαλάρωση (που ουσιαστικά συνεπάγεται εκτύπωση χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων ώστε να στηριχθεί η οικονομία) «λίγων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Επισημαίνεται ότι σε δημοσκόπηση του Reuters τον προηγούμενο μήνα, οι προβλέψεις των primary dealers στις ΗΠΑ ως προς το ύψος της ποσοτικής χαλάρωση της Fed κυμαίνονταν από 500 δισ. δολ. έως 1,5 τρισ δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v