Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής για τις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπιες μεταβολές για τις ευρωαγορές εν αναμονή των στοιχείων για τις ΗΠΑ, αλλά και εν όψει της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα. Πιέσεις για τον μεταλλευτικό κλάδο μετά τα αποτελέσματα της ArcelorMittal.

Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων που ανακοινώνονται σήμερα για τις ΗΠΑ αλλά και εν όψει της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα. Πιέσεις για τον μεταλλευτικό κλάδο συνεπεία των αποτελεσμάτων της ArcelorMittal.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 6.637 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,2% στις 3.862 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,29% στις 5.735 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,24% στις 10.844 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,17% στις 7.999 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει οριακή ενίσχυση 0,06% στις 21.448 μονάδες.

Η μετοχή της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργικής στον κόσμο, υποχωρεί περισσότερο από 4%, αφού η διοίκησή της προέβλεψε πιο αδύναμα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε πιέσεις στον ευρύτερο μεταλλευτικό κλάδο.

Οι αναλυτές αναμένουν σήμερα στοιχεία που προσδιορίζουν την ταχύτητα της επιβράδυνσης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Συγκεκριμένα, αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ αλλά και του δείκτη των τιμών κατοικιών.

Εν μέσω αυτών των ανησυχιών για την αμερικανική οικονομία, στελέχη της Fed δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι θα υπάρξει ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. "H Fed δεν έχει το μαγικό ραβδί για να εξαφανίσει αυτόματα τα εναπομείναντα προβλήματα", δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης κ. William Dudley και συμπλήρωσε: "Μπορούμε όμως να παρέχουμε ουσιαστική στήριξη για τις αναγκαίες ρυθμίσεις".

Αυτό που πλέον τίθεται επί τάπητος είναι το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς ο πρόεδρος της Fed της πολιτείας του Κάνσας, κ. Thomas Hoenig, χαρακτήρισε το πρόγραμμα αγορών κρατικών και άλλων τίτλων "επικίνδυνο ρίσκο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v