Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωαγορές καθώς ο δείκτης ΡΜΙ αποδεικνύει δυναμική ανάκαμψη στην Γερμανία, ενώ η βρετανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας

Ανοδικό γύρισμα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε πως η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να παίξει ρόλο μέσω της νομισματικής πολιτικής στην στήριξη της οικονομίας. Παράλληλα, τα μακροοικονομικά μεγέθη από ευρωζώνη και Κίνα επίσης στήριξαν το γύρισμα των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,35% στις 6547 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,47% στις 3846 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,36% στις 5749 μονάδες.

Αρνητικό παραμένει ωστόσο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 09,29% στις 10865 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI καταγράφει οριακές απώλειες 0,07% και τον ιταλικό ΜΙΒ να είναι σχεδόν αμετάβλητος στο +0,01% στις 21425 μονάδες

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανοδική πορεία του μεταλλευτικού κλάδου στηρίζει τους χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ και ο κλάδος τροφίμων και ποτών καταγράφει ενίσχυση και συγκεκριμένα οι μετοχές της Pernod Ricard και της Danone.

Επισημαίνεται, ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο και με τον αιφνιδιασμό της συρρίκνωσης των καθαρών κερδών της Credit Suisse κατά 74% το τρίτο τρίμηνο.

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα ανακοίνωσε πρόγραμμα δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα της χώρας, μέσω της νομισματικής πολιτικής, μπορεί να παίξει ρόλο στην στήριξη της οικονομίας. Δήλωση που αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς το επίμαχο θέμα συζήτησης των ημερών, είναι το εάν θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε ποσοτική χαλάρωση.

Επιπλέον, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ Οκτωβρίου, αν και δεν είναι τόσο θετικός όσο περίμεναν οι αναλυτές για την ευρωζώνη, συνθέτει μία εικόνα δυναμικής ανάκαμψης για την γερμανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v