Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλευτικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Απώλειες σε ευρωαγορές και futures της Wall, ενώ το Τόκιο έκλεισε στο -2%, καθώς αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Ρευστοποιήσεις σε μέταλλα και ενέργεια.

Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures της Wall, ενώ νωρίτερα και το Τόκιο έκλεισε με υποχώρηση 2%. Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, οδηγεί σε ενίσχυση του δολαρίου και ρευστοποιήσεις στον κλάδο εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,52% στις 6.276 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,26% στις 3.721 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,75% στις 5.629 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 1.14,66% στις 20.600 μονάδες

Ο μεταλλευτικός και ο ενεργειακός κλάδος καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, αλλά και ο ενεργειακός καθώς καταγράφονται ρευστοποιήσεις στις τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου, με παράλληλη ενίσχυση του δολαρίου (ενίσχυση κατά 0,6% στον δείκτη δολαρίου)

Η προσοχή στρέφεται στη νομισματική πολιτική των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος αποδίδουν την σημερινή ενίσχυση του δολαρίου, στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις ως προς το μέγεθος της προβλεπόμενης ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε primary dealers την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέρχεται από 500 δισ. δολ. στο 1,5 τρισ. δολ.

Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις του James Bullard μέλος του δ.σ. της Fed ότι η απόφαση είναι «δύσκολη» και πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ των σταδιακών κινήσεων ποσοτικής χαλάρωσης, ανέτρεψαν αυτές τις εκτιμήσεις. Οι αγορές αναμένουν τώρα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που δημοσιοποιούνται απόψε στην αναζήτηση ενδείξεων ως προς το χρονοδιάγραμμα αλλά κυρίως το ύψος της προβλεπόμενης ποσοτικής χαλάρωσης 

Εν μέσω αυτού του κλίματος, η κυβέρνηση του Πεκίνου προχωρά σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, καθώς αύξησε προσωρινά τα υποχρεωτικά διαθέσιμα κεφάλαια έξι μεγάλων τραπεζών της. Ο λόγος των υποχρεωτικών διαθέσιμων κεφαλαίων των μεγαλύτερων τραπεζών της διαμορφώνεται στο 17,5% -με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης- για ένα δίμηνο. Μετά θα επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v