Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές

Μίνι τραπεζικό ράλι εξελίσσεται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ανακοίνωση των νέων κεφαλαιουχικών κανόνων για τον χρηματοοικονομικό κλάδο που αποφασίστηκε στη Βασιλεία. Ράλι ευρώ στα 1,2820 δολ.

Μίνι τραπεζικό ράλι εξελίσσεται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ανακοίνωση των νέων κεφαλαιουχικών κανόνων για τον χρηματοοικονομικό κλάδο που αποφασίστηκε χθες στην Βασιλεία. Ράλι και του ευρώ στα 1,2820 δολ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται κατά 0,71% στις 6.259 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,1% στις 3.767 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,82% στις 5.546. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,02% στις 10.798 μονάδες, ο πορτογαλικός ΡSI κατά 0,91% στις 7.507 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει κέρδη κατά 1,17% στις 21.079 μονάδες.

Πρωτοπόρος στα κέρδη είναι ο τραπεζικός κλάδος με τον Stoxx Europe 600 Banking Index να ενισχύεται κατά 1,8%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετοχές τραπεζών όπως η Societe General, η Barclays και η BNP Paribas ενισχύονται με ποσοστά από 2,1% έως 4%. Η μετοχή της Credit Agricole άνοιξε την σημερινή συνεδρίαση στο +5,1%.

Η συμφωνία στην Βασιλεία για τους νέους κεφαλαιουχικούς κανόνες, αφενός είναι λιγότερο σκληρή από όσο ανέφεραν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου το τελευταίο διάστημα, αφετέρου δίνει μεγάλη περίοδο προσαρμογής (8 ετών) στον τραπεζικό κλάδο.

Επιπλέον, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ και Κίνα) είναι θετικά και δίνουν την εικόνα διατήρησης της αναπτυξιακής πορείας.

Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής για τις ΗΠΑ κατά 1,3% τον Ιούλιο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,4%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών και κατά τους αναλυτές οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιβράδυνση του τρίτου τριμήνου ενδεχομένως να μην είναι τόσο απότομη όσο αναμενόταν.

Μία ημέρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 13,9% σε ετήσια βάση, περισσότερο από το +13% που προέβλεπαν οι αναλυτές βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg. Επίσης, ο πληθωρισμός της Κίνας ενισχύθηκε στο 3,5%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v