Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 4 μηνών ενισχύονται οι ευρωαγορές

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ανοδικά κινούνται και τα futures της Wall Street με στήριξη από αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες. Κέρδη 13% για τον Stoxx Europe 600 από τον Μάιο.

Το μοτίβο επαναλαμβάνεται σταθερά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η συνεδρίαση ξεκινά με αρνητικό πρόσημο και ανακάμπτει στην συνέχεια με στήριξη και από την πορεία των futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Έτσι και σήμερα, αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με νευρικότητα και απώλειες, τώρα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη καταγράφουν θετικό πρόσημο, με τον FTSEurofirst να βρίσκεται εκ νέου σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 καταγράφει κέρδη 0,57% στις 6.199 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,75% στις 3.704 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,86% στις 5,476 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,44% στις 10.632 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,5% στις 7.401 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,62% στις 20.707 μονάδες

Επισημαίνεται ότι ο Stoxx Europe 600 έχει καταγράψει κέρδη 13% από τα χαμηλά έτους που σημειώθηκαν τον Μάιο.

Για την σημερινή συνεδρίαση, η στήριξη στους χρηματιστηριακούς δείκτες έρχεται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και τις τράπεζες, που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανησυχιών.

Η επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων στην Πορτογαλία και η έλλειψη εκπλήξεων από την Beige Βίβλος της Fed, περιόρισε σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Το θετικό κλίμα δεν ανακόπηκε και από την έκθεση του ΟΟΣΑ που αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αποδεικνύεται βραδύτερη των προσδοκιών.

Οι αγορές αναμένουν αργότερα τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά και μακροοικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ, όπως το ύψος του εμπορικού ελλείμματος και τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας.

Η μετοχή της Lloyds Banking Group Plc ενισχύεται περισσότερο από 2,5% μετά την έκθεση της UBS που χαρακτηρίζει την βρετανική τράπεζα υπερκαλυμμένη από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Daimler AG η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, μετά και την αναβάθμιση των προβλέψεων της Credit Suisse Group AG για τα κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της γαλλικής ασφαλιστικής ΑΧΑ η οποία δέχεται έντονες πιέσεις αφού οι αυστραλιανές αρχές ανταγωνισμού έβαλαν φρένο στην προσφορά εξαγοράς από την National Australia Bank για τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΧΑ Asia Pacific

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v