Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπή με κέρδη στις ευρωαγορές

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωαγορές και θετικό πρόσημο στα futures της Wall Street με κέρδη κυρίως για τον πετρελαϊκό κλάδο. Κρίσιμη ήταν η δημοπρασία εντόκων στην Πορτογαλία από όπου αντλήθηκε 1,04 δισ. ευρώ.

Η επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων της Πορτογαλίας αλλά και η έκθεση της ΒΡ που στήριξε τη χρηματιστηριακή πορεία του ενεργειακού κλάδου φέρονται ως οι βασικότεροι παράγοντες για το ανοδικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών. Θετικά κινούνται και τα futures της Wall Street, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την Beige Βook της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,15% στις 6.126 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,26% στις 3.653 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,03% στις 5.406 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,78% στις 10.560 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί σε ποσοστό 0,9% στις 7.353 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,48% στις 20.492 μονάδες.

Το γεγονός ότι η Πορτογαλία κατόρθωσε να αντλήσει -αν και με υψηλότερο επιτόκιο- περίπου 1,04 δισ. ευρώ από τις αγορές ήταν καταλυτικής σημασίας, καθώς η βασική ανησυχία των επενδυτών έγκειται στην πορεία των χρεών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κατ’ επέκταση στην έκθεση του τραπεζικού κλάδου.

Επισημαίνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος δέχεται εκτεταμένες χρηματιστηριακές πιέσεις τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, παράλληλα με την ευρύτερη αποστροφή επενδυτικού κινδύνου, που οδήγησε τους επενδυτές στο ελβετικό φράγκο και στο ιαπωνικό γεν.

Κέρδη καταγράφει σήμερα ο πετρελαϊκός κλάδος αλλά και ο φαρμακευτικός με πρωτοπόρο τη Sanofi-Aventis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v