Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερά η Ευρώπη εν μέσω τραπεζικών deals

Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκές αγορές με την προσοχή στον τραπεζικό κλάδο, εν μέσω θετικών δηλώσεων από αξιωματούχους και ανακοινώσεων για νέα τραπεζικά deal. Κλειστή η Wall, λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου.

Σταθεροποιητική εικόνα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με την προσοχή να εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο, μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις αξιωματούχων και εν μέσω ανακοινώσεων για νέα τραπεζικά deal.

Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,03%, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεαι κατά 0,12% και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει οριακή υποχώρηση κατά 0,07%

Στο επίκεντρο βρίσκεται εκ νέου ο τραπεζικός κλάδος, μετά και τις θετικές δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Christine Lagarde περί «υγιούς και ισχυρού ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει τεστ προσομοίωσης βάσει των οποίων καμία τράπεζα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποτυχίας στα stress test ενώ την πιο φτωχή απόδοση καταγράφει η Εθνική Τράπεζα, η Commerzbank, η Credit Agricole και η Dexia.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η βρετανική Lloyds Banking Group ανακοίνωσε την πώληση της μονάδας private equity στην Coller Capital έναντι 1,1 δισ. δολ.. Παράλληλα, η KBC προχώρησε στην πώληση μονάδων της στην Daiwa Capital Markets προς 1 δισ. δολ., ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Welt am Sontag, ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Bank of Scotland αποκάλυψε πως η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην σταδιακή πώληση του ποσοστού του 83% που κατέχει στην τράπεζα.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων η προσοχή στράφηκε στην υποχώρηση του σχετικού δείκτη ΡΜΙ στο 55,5 τον Ιούνιο από το υψηλό 33 μηνών που είχε καταγραφεί τον Μάιο στο 56,2. Ο συνολικός ΡΜΙ, ο δείκτης που συνδυάζει τον ΡΜΙ κλάδου υπηρεσιών με τον ΡΜΙ του μεταποιητικού κλάδου, υποχώρησε τον Ιούνιο στο 56 από 56,4 τον προηγούμενο μήνα.

Τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου καταγράφουν αντιθέτως μεικτή εικόνα. Ο Ισπανικός IBEX ενισχύεται κατά 0,24%, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,38% και ο ιταλικός FTSEMIB υποχωρεί κατά 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v