Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλευτική στήριξη στην Ευρώπη

Ανοδικές τάσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, μετά την μείωση ειδικού φόρου στην Αυστραλία. Πιέσεις στα futures Wall μετά τα στοιχεία ανεργίας.

Σε ανοδική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον βασικό παράγοντα στήριξης να είναι οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων. Η απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να μειώσει τον ειδικό φόρο για τον κλάδο στο 30% από 40%, μειώνει το πλήγμα που θα δεχθούν οι μεταλλευτικές σε κέρδη και έσοδα και οδηγεί τους επενδυτές σε αγορές μετοχών του κλάδου.

Οι επενδυτές, πάντως, παραμένουν νευρικοί μετά και την ανακοίνωση στοιχείων ανεργίας σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, τα futures της Wall υπέστησαν πιέσεις, καθώς η αγορά εργασίας της χώρας παραμένει το αδύναμο σημείο της αμερικανικής οικονομίας.

Κέρδη 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 975,41 μονάδων. Άνοδο μεταξύ 1,3% και 2,9% για τις μετοχές των Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto και Xstrata.

Θετική η εικόνα για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX 30 να ενισχύεται κατά 0,5% στις 5.888,41 μονάδες, τον FTSE 100 να σημειώνει κέρδη 0,4% στις 4.826,56 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,6% υψηλότερα στο επίπεδο των 3.361,06 μονάδων.

Ανοδικά κινείται και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς ανακοινώθηκε αύξηση στις πωλήσεις των τριών μεγαλύτερων κατασκευαστριών εταιρειών, πολυτελών αυτοκινήτων παγκοσμίως τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της Mercedes-Benz της Daimler αυξήθηκαν 21% στα 18.269 οχήματα, ενώ η BMW αύξησε τις παραγγελίες της στις ΗΠΑ κατά 15% στα 19.182 οχήματα.

Μικρά κέρδη καταγράφουν τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός IBEX ενισχύεται κατά 0,35%, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,19% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,25%.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ασιατικές αγορές στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v