Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για Dow

Πτώση στη Wall, στην πρώτη συνεδρίαση του β' εξαμήνου, μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία στην αγορά εργασίας, στον κλάδο της μεταποίησης και στην στεγαστική αγορά.

Πτώση στη Wall, στην πρώτη συνεδρίαση του β' εξαμήνου, μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία στην αγορά εργασίας, στον κλάδο της μεταποίησης και στην στεγαστική αγορά. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Τα νέα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει στην ύφεση.

Αναλυτικά, απρόσμενη αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα οι αιτήσεις ανήλθαν στις 472.000 έναντι εκτιμήσεων 452.000.

Απογοητευτικά τα στοιχεία και για τον κλάδο της μεταποίησης με τον δείκτη ISM να υποχωρεί στο 56,2 τον Ιούνιο – σε χαμηλό Δεκεμβρίου- έναντι 59,7 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, σημαντική υποχώρηση 30% σημείωσε ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο, μετά τη λήξη του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης στην στεγαστική αγορά.

Επιπλέον, κατώτερες των εκτιμήσεων ήταν συνολικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων που ανακοίνωσαν οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, General Motors και Ford, τον Ιούνιο.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Weeden & Co, Steven Goldman «Τα επιτόκια είναι μεν χαμηλά αλλά επικρατεί νευρικότητα στη αγορά και αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας. Οι επενδυτές σε έναν τέτοιο περιβάλλον δεν δείχνουν έτοιμοι να τοποθετηθούν στην χρηματιστηριακή αγορά

Νέες, διευρυμένες (-3,9%) τούτη τη φορά απώλειες για την τιμή του πετρελαίου στα 72,62δολ./βαρέλι. Πτώση για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil, 0,6% και 0,5% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόβος ενδεχόμενης μετάστασης της ευρωπαικής κρίσης στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού πίεσε σημαντικά χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall το β’ τρίμηνο του έτους. Αναλυτικά ο Dow «βούλιαξε» 10% και 12% αντίστοιχα οι δείκτες S&P και Nasdaq.

Σημαντική κινητικότητα παρουσίασαν οι τίτλοι της Yahoo και της Citigroup, μετά την ανακοίνωση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 3 δισ. δολ. από την πρώτη, και την πώληση 1,1 δισ. μετοχών της Citi από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών.

Κέρδη 1,7% για τη μετοχή της Yahoo, μόλις 0,3% για τη Citigroup.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 5,3% στα 22,25 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο 1,4% στα 2,2 δολάρια. Κέρδη 1,3% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 3,79 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 0,42% στις 9.732,53 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,32% στις 1.027,37 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,37% στις 2.101,36 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 υποχώρησε 2,26% στις 4.805,75 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 1,81% στις 5.857,43 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 2,99% στις 3.339,9 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v