Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη για τις ευρωαγορές

Ισχυρά κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Νότο να σημειώνει ράλι και την ανάκαμψη τιμών να "διευρύνεται" σε μέταλλα και πετρέλαιο. Παραμένουν οι σημαντικές πιέσεις για το ευρώ.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις ισχυρές πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης και στήριξη από τους «συνήθεις ύποπτους» δηλαδή τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων αλλά και τραπεζών.

Οι ανησυχίες των επενδυτών τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρώπη όσο και για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας μοιάζουν να χαλαρώνουν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Κέρδη 0,9% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με σημαντική άνοδο στις τιμές όλων των εμπορευμάτων από τον χαλκό έως και το πετρέλαιο. Άνω των 70 δολαρίων ανά βαρέλι κινείται το πετρέλαιο, ενώ μέση άνοδο στο 3% σημειώνουν μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα λιτότητας, «ικανοποιώντας» με αυτόν τον τρόπο την απαίτηση των αγορών να επαναφέρουν σε ευθεία οδό τα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

Παράλληλα οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Michel Barnier, σχετικά με τις προθέσεις της ευρωζώνης για επιβολή ενός νέου φόρου στις τράπεζες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο από το οποίο θα αντλούνται κεφάλαια σε ενδεχόμενες νέες τραπεζικές κρίσεις στο μέλλον. Ο κ. Barnier θα ανακοινώσει σήμερα τις προτάσεις της Κομισιόν, ενώ αυτές θα πρέπει να εγκριθούν –στην τελική τους μορφή- τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Άνοδος 1,75% για τον DAX 30 ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 5.769,48 μονάδων, με τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 1,93% στις 5.036,28 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 2,77% υψηλότερα στις 3.423,43μονάδες.

Σε θετική πορεία και ο ευρωπαϊκός Νότος, με τον ισπανικό IBEX να σημειώνει κέρδη 1,99% στις 9.183,6 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI 20 να ενισχύεται κατά 2,95% στις 6.827,99 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 2,3% υψηλότερα στις 18.806,96 μονάδες.

Θετική πορεία ακολούθησαν, στη σημερινή συνεδρίαση, οι ασιατικές αγορές, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v