Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 9 μηνών για Ευρώπη

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με ισχυρές πιέσεις για τραπεζικούς τίτλους, υπό τον φόβο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και την ένταση μεταξύ Β. & Ν. Κορέας. Ισχυρές πτώσεις στα futures Wall.

Παραμένουν σε κλοιό ισχυρό πιέσεων τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα futures της Wall Street, υπό το φόβο διεύρυνσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αλλά και την ένταση στην χερσόνησο της Κορέας.

Πτώση 1,5% για τον MSCI World, ο οποίος διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009, ενώ κατά 3,3% χαμηλότερα κινείται ο FTSEurofirst 300 στις 941,11 μονάδες, δηλαδή σε χαμηλό εννέα μηνών.

Η αναγκαστική διάσωση ισπανικής τράπεζας, η επακόλουθη –εκ νέου εξ ανάγκης- συγχώνευση τεσσάρων μικρών αποταμιευτικών τραπεζών της χώρας αλλά και η κλιμακούμενη ένταση στη χερσόνησο της Κορέας αποτελούν τους βασικούς λόγους που εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών. Παράλληλα δεν έχει χαθεί, ούτω στο ελάχιστο, ο φόβος για περαιτέρω κρίση χρέους στην Ευρώπη και διάχυσή της και σε άλλες χώρες πέραν του ευρωπαϊκού Νότου.

Ιδιαίτερα ισχυρές οι πιέσεις για τις μετοχές τραπεζικών ομίλων, με την Banco Santander να υποχωρεί 4,9% και την Bank of Ireland να βυθίζεται κατά 11%.

Σταθερά σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX 30 να υποχωρεί κατά 2,66% στις 5.651,01 μονάδες, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 2,5% στις 4.942,98 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 3,37% χαμηλότερα στις 3.315,38 μονάδες.

Ακόμη πιο άσχημη η πορεία των δεικτών στον ευρωπαϊκό Νότο, με τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί 4,1% στις 8.902,1 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI 20 να αποδυναμώνεται 3,06% στις 6.610,76 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει απώλειες 4,28% στις 18.215,9 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η αγορά τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ιταλίας έχουν εισέλθει σε bear market, με δεδομένη την πτώση τους υψηλότερα του 20% από τα μέσα Απριλίου έως και σήμερα.

Ισχυρές οι πιέσεις, αυτήν την ώρα και στα futures της Wall Street, με τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν μεταξύ 2,2% και 2,5%.

Σε αμιγώς μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v