Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο τραπεζικό φόρο προετοιμάζει η Ε.Ε.

Την επιβολή ενός προκαταβολικού φόρου για τις τράπεζες, προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο χρηματοδότησης διασώσεων, προετοιμάζει η Ε.Ε. Ο κ. Michel Barnier καταθέτει σήμερα, 26/5, τις προτάσεις του.

  • Nikki Tait (Βρυξέλλες)
Νέο τραπεζικό φόρο προετοιμάζει η Ε.Ε.
Οι χώρες της Ε.Ε. θα προχωρήσουν σε επιβολή φόρου στις τράπεζες, με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν να «τοποθετούνται» στα κρατικά έσοδα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν χρήματα για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταρρεύσεων χρηματοοικονομικών ομίλων, βάσει πρότασης που θα ανακοινωθεί επίσημα την Τετάρτη 26/5.

Αυτός ο μηχανισμός, που έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει αρκετά δισ. όταν εφαρμοστεί, δημιουργείται προκειμένου να αποφευχθούν οι οδυνηρές επιπτώσεις στο σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος σε περιπτώσεις μελλοντικών καταρρεύσεων τραπεζών.

Η πρόταση αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί στις 26/5 από τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Michel Barnier, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα εσωτερικής αγοράς, με στόχο να καταστεί νόμος της Ένωσης έως το 2011.

Όμως η πρόταση αυτή θα δεχτεί αμφισβήτηση, ιδιαίτερα εάν δεν προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν επιθυμούν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν να μη χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση τραπεζών, αλλά για να εξασφαλίσουν ότι καταρρεύσεις και χρεοκοπίες τραπεζών είναι διαχειρίσιμες και μάλιστα με τον ορθό τρόπο.

Το κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί μπορεί να παράσχει κάποια δάνεια, να εγγυηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για προσωρινή αγορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θέλουν, πάντως, να ξεκαθαρίσουν ότι χρήση των κεφαλαίων του fund θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες που ισχύουν στην Ε.Ε.

Το ύψος των κεφαλαίων που θα συγκεντρώσει το συγκεκριμένο fund και το κατά πόσον ο φόρος θα επιβληθεί στα κέρδη των τραπεζών, στα περιουσιακά τους στοιχεία, στις υποχρεώσεις τους ή οπουδήποτε αλλού θα αποτελέσουν θέμα διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

Πάντως, ορισμένες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις. Η Σουηδία δημιούργησε το fund «τραπεζικής σταθερότητας», με στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ της εντός της επόμενης 15ετίας.

Οι προτάσεις του κ. Barnier αναμένεται ότι θα συζητηθούν τόσο από τους ηγέτες της Ε.Ε. όσο και στη σύνοδο του Group 20 τον ερχόμενο μήνα στο Τορόντο.

Το Institute of International Finance (IFF), ο διεθνής οργανισμός τραπεζών, στηρίζει, κατ’ αρχάς, την επιβολή φόρου στον κλάδο προκειμένου να πληρώνουν οι τράπεζες κάποιον φόρο και τα κεφάλαια να χρησιμοποιούνται για τη διάσωση προβληματικών ιδρυμάτων. Είναι, όμως, αντίθετο με την «προκαταβολική φύση» του φόρου.

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι ο φόρος αυτός -ο οποίος χαρακτηρίζεται προκαταβολικός (upfront tax)- δημιουργεί και αρκετές «ηθικές συγκρούσεις».

«Είναι πολύ δύσκολο να αφήσεις μία τράπεζα να καταρρεύσει όταν ήδη έχει πληρώσει αυτόν τον φόρο», τονίζει ο κ. Peter Sands, αναλυτής της Standard Chartered και επικεφαλής της επιτροπής του IFF για θέματα αποτελεσματικών ελέγχων.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v