Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση διά χειρός Fed στην Ευρώπη

Σταθερά σε πτωτική τροχιά κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της απόφασης της Fed για αύξηση του discount rate, κίνηση που πιέζει κυρίως τους τραπεζικούς τίτλους. Πτωτικά τα futures Wall.

Πιέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες μετά την αναπάντεχη απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου μέσω του οποίου οι τράπεζες λαμβάνουν δάνεια από αυτήν.

Όπως αναφέρει, πάντως, η Fed η απόφασή της δεν αποτελεί ένδειξη ότι θα υπάρξει αλλαγή στην γενικότερη νομισματική της πολιτική, αν και η ανακοίνωσή της δεν φαίνεται να πείθει πλήρως τις αγορές. Σαφώς η απόφαση εντάσσεται στην διαδικασία απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι τραπεζικοί τίτλοι δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, με τις μετοχές των Banco Santander, UBS και Lloys να υποχωρούν μεταξύ 0,9% και 1,1%. Πάντως ακόμη και μεταξύ των τραπεζών υπάρχουν κάποιες που «αντιστέκονται» στις πιέσεις, καθώς οι τίτλοι των BNP Paribas, HSBC και Barclays ενισχύονται μεταξύ 0,5% και 0,9%.

Πτωτική κίνηση και για τους μεταλλευτικούς ομίλους, μετά την διόρθωση στις τιμές κάποιων μετάλλων. Πτώση 1,7% για την Anglo American, ενώ μεταξύ 0,4% και 0,6% χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές των Rio Tinto, BHP Billiton, Xstrata και Eurasian Natural Resources.

Απώλειες 0,29% σημειώνει ο DAX 30 στις 5.664,73 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,2% στις 5.314,57 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,45% χαμηλότερα στις 3.730,79 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, και στα futures της Wall Street. Απώλειες μεταξύ 0,5% και 0,7% για Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v