Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή σταθεροποίησης για την Ευρώπη

Σταθεροποιητική στροφή για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά και την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία. Οριακά υψηλότερα τα futures Wall Street.

Σε πορεία σταθεροποίησης κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχουν περιορίσει τις αρχικές τους απώλειες, μετά και την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία.

Ο δείκτης Ifo διαμορφώθηκε στις 93,9 μονάδες για τον μήνα Νοέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2008.

Απώλειες 0,8% σημειώνει ο FTSEurofirst 300, εξαιτίας –κατά κύριο λόγω- των ρευστοποιήσεων σε μετοχές τραπεζικών ομίλων. Οι τίτλοι των BNP Paribas, Banco Santander, HSBC, Societe Generale και UBS υποχωρούν μεταξύ 1,1% και 2,5%. Στον αντίποδα κέρδη 1,7% σημειώνει η Lloyds Banking Group, μετά την ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 22 δισ. δολαρίων.

Πτωτική κίνηση για τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, καθώς ο «μαύρος χρυσός» υποχωρεί προς το επίπεδο των 77 δολαρίων. Απώλειες μεταξύ 0,8% και 1,7% για τις Total, BP και Royal Bank of Scotland, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον μεταλλευτικό κλάδο με τους τίτλους των Antofagasta, Rio Tinto, Vedanta και Xstrata να αποδυναμώνονται μεταξύ 1,1% και 1,8%.

Σε επίπεδο δεικτών απώλειες 0,12% σημειώνει ο DAX 30 στις 5.794 μονάδες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται οριακά κατά 0,1% στις 5.360 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,25% χαμηλότερα στις 3.803 μονάδες.

Σε πορεία σταθεροποίησης, αυτήν την ώρα και τα futures της Wall Street. Κέρδη 0,1% για Dow Jones και S&P 500, ενώ οριακή πτώση 0,04% σημειώνει ο Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο, αλλά σε ετήσια βάση καθώς και για τον δείκτη τιμών κατοικιών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Επίσης ανακοινώνονται τα στοιχεία για ιδιωτική κατανάλωση και γ’ τριμήνου, ο δείκτης τιμών αγοράς κατοικιών γ’ τριμήνου, αλλά και ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Richmond. Επιπρόσθετα στις 21.00 ώρα Ελλάδας δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Νοεμβρίου της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v