Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές πιέσεις στην Ευρώπη

Επιστροφή σε πτωτική τροχιά για τις κορυφαίες αγορές της Ευρώπης, με τις πιέσεις να εστιάζονται στον κλάδο πετρελαίου και τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των συνεδριάσεων G20 και ΕΚΤ.

Επιστροφή σε ήπια πτωτική τροχιά για τις κορυφαίες αγορές της Ευρώπης, με τις πιέσεις να εστιάζονται στον κλάδο πετρελαίου και τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των συνεδριάσεων G20 και ΕΚΤ.

Παρά το γεγονός, όπως σημειώνουν κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές, ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν «θαύματα» από τους G20 –με δεδομένες και τις έντονες διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ- η σύνοδος δεν παύει να τους απασχολεί.

Στην περίπτωση της ΕΚΤ, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή του στο 1%. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι, όμως, κατά πόσο η διοίκηση της ΕΚΤ θα αποκαλύψει εάν είναι έτοιμη να λάβει «μη συμβατικά μέτρα» προκειμένου να στηρίξει οικονομία, τράπεζες και εν γένει το σύστημα.

Σημαντικές οι πιέσεις που ασκούνται στις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, ακολουθώντας το παράδειγμα του «μαύρου χρυσού», ο οποίος υποχώρησε υψηλότερα του 1% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ν. Υόρκης για να διαμορφωθεί ελαφρώς υψηλότερα από τα 48 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση 1,3% για τον τίτλο της BP, ενώ κατά 1,7% χαμηλότερα κινείται η μετοχή της Royal Dutch Shell. Στον αντίποδα ισχυρή άνοδο για τη μετοχή της Vodafone, με κέρδη 3,4%, μετά από διπλή αναβάθμιση του ομίλου από τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί κατά 0,78% στις 4.052 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,6% στις 3.902 μονάδες. Ανάλογη η εικόνα και στη γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να κινείται 0,9% χαμηλότερα στο επίπεδο των 2.780 μονάδων.

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να ενισχύεται 2,99%, παρά τη «βύθιση» σε ιστορικό χαμηλό του δείκτη Tankan (επιχειρηματική εμπιστοσύνη) τον Μάρτιο.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να «κλείνουν» τον Μάρτιο με σημαντικά κέρδη.

Τα παράγωγα της αμερικανικής αγοράς παραπέμπουν σε αρνητικό άνοιγμα, με τα futures των βασικών δεικτών να εμφανίζουν πτώση 0,4-0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v