Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική άνοδο φέρνουν σενάρια για διάσωση Citi

Ράλι καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές στις ευρωαγορές, με τον τίτλο της Citi να ενισχύεται 26% στη Γερμανία, μετά την διαφαινόμενη "μερική" κρατικοποίηση του ομίλου στις ΗΠΑ. Κέρδη 1,65% για τον DAX.

Η Citigroup κατορθώνει να δράσει ευεργετικά και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να πείθονται όλο και περισσότεροι ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δεν πρόκειται να «αφήσουν στην τύχη του» κανέναν τραπεζικό όμιλο σημαντικό για το σύνολο του συστήματος.

Παράλληλα η είδηση για συγχώνευση των γαλλικών Groupe Banque Populaire και Groupe Caisse d'Epargne, η οποία θα δημιουργήσει έναν εξαιρετικά ισχυρό όμιλο ο οποίος θα κατέχει το 25% της γαλλικής τραπεζικής αγοράς, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα στήριξης των αγορών.

Η πρώτη ευεργετημένη είναι η μετοχή της Natixis (10%), καθώς οι Groupe Banque Populaire και Groupe Caisse d’Epargne κατέχουν 35% έκαστη της τράπεζας. Ράλι για τη μετοχή της Citi στη γερμανική αγορά, καθώς ενισχύεται 26% στα 2,45 δολάρια.

Σε ανάλογη "διαδικασία" και η μετοχή της Royal Bank of Scotland (17%), μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε διάσπαση σε δύο μονάδες, τοποθετώντας τα «δύσκολα πάγια» σε εταιρεία holding.

Κέρδη 1% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος κινείται στη "θετική περιοχή" για πρώτη φορά μετά από 10 συνεδριάσεις ισχυρών πιέσεων, ενώ άνοδο της τάξης του 1,2% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,65% στις 4.080 μονάδες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,63% στις 3.913 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,53% υψηλότερα στις 2.792 μονάδες.

Η Citi κατόρθωσε να «κρατήσει» τις ασιατικές αγορές, οδηγώντας είτε σε περιορισμό απωλειών είτε σε ανοδική πορεία τους βασικούς δείκτες. Απώλειες 0,5% για Nikkei, κέρδη υψηλότερα του 1% για Κίνα.

Σε τροχιά «ελεύθερης πτώσης» κινήθηκε την Παρασκευή η Wall Street, με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στις μετοχές των Citigroup και Bank of America.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v