Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό εξαετίας η Ευρώπη-Πτωτικά τα futures

Οι επενδυτές δίνουν σήμα εξόδου από τις μετοχές, με τους δείκτες από το Τόκιο έως το Λονδίνο να σημειώνουν ισχυρή πτώση και τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600 να αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003.

Άλλη μία συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές συρρέουν στην έξοδο των αγορών, βιώνουν τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους δείκτες να υποχωρούν από το Τόκιο έως και το Λονδίνο και τα futures της Wall Street να κινούνται σημαντικά χαμηλότερα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003 ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600, ο οποίος υποχωρεί 3,1% στις 177,79 μονάδες. Ισχυρές οι πιέσεις και για τον MSCI World, ο οποίος αποδυναμώνεται 1,3% «κλείνοντας» την ένατη διαδοχική συνεδρίαση πτώση και αγγίζοντας το επίπεδο των 779,9 μονάδων.

Ο MSCI World –δείκτης στον οποίο ουσιαστικά αποτυπώνεται η πορεία των 23 ισχυρότερων αγορών της υφηλίου- έχει «χάσει» 51% της αξίας του από τις αρχές του 2008 έως; και σήμερα, δηλαδή σε μία περίοδο όπου οι τραπεζικοί όμιλοι, διεθνώς, έχουν ανακοινώσει απομειώσεις 1,1 τρισ. δολαρίων.

Πέραν των τραπεζών, στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων εισήλθαν σήμερα και οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, εταιρειών πρώτων υλών αλλά και η τσιμεντοβιομηχανίας. Μία κίνηση η οποία θεωρείται απόλυτα κατανοητή από τους αναλυτές, λόγω της ύπαρξης αρνητικών ανακοινώσεων.

Η Anglo American «βλέπει» τη μετοχή της να υποχωρεί 12%, μετά την ανακοίνωση για διακοπή διανομής μερίσματος και άρση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

Η Anglo American συμπαρασύρει το σύνολο του μεταλλευτικού κλάδου, με την Xstrata να υποχωρεί 7,2% και την Rio Tinto να αποδυναμώνεται 7,5%.

Επίθεση πωλήσεων στη μετοχή της Saint-Gobain, η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με απώλειες 16,5%, ενώ κοντά στο 2% χαμηλότερα κινείται ο τίτλος της Lafarge.

Κορυφαίοι, δε, αναλυτές τονίζουν ότι ενδεχομένως οι αγορές να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα «οδυνηρό ή ακόμη και καταστροφική «κλείσιμο» εβδομάδας», ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που κορυφαίοι δείκτες υποχωρήσουν χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρέθηκαν στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2008.

Ήδη αρκετοί κορυφαίοι δείκτες έχουν "σπάσει" σημαντικά ψυχολογικά στηρίγματα, δημιουργώντας το ενδεχόμενο οι αγορές να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα ακόμη ντόμινο ανεξέλεγκτων ρευστοποίησεων στο επόμενο διάστημα.

Πτώση 3% για τον DAX 30 στις 4.083, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,5% στις 3.916 μονάδες και τον CAC 40 να σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,88% στις 2.789 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να κινείται 1,33% χαμηλότερα, τον S&P 500 να υποχωρεί 1,39% και τον Nasdaq να καταγράφει πτώση της τάξης του 1,32%.

Μείζονος σημασίας η ανακοίνωση για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ δίνονται στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα τον ίδιο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v