Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό με μίνι-ράλι στις ευρωαγορές

Κέρδη αποκομίζουν στην πρώτη συνεδρίαση 2009 Ευρώπη, Ασία και τα futures της Wall, καθώς οι επενδυτές αφήνουν πίσω μια από τις χειρότερες χρονιές στην χρηματιστηριακή ιστορία, με την ελπίδα να μην επαναληφθεί.

Κέρδη αποκομίζουν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι προθεσμιακές αγορές της Wall Street κινούνται με θετικά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές αφήνουν πίσω μια από τις χειρότερες χρονιές στην χρηματιστηριακή ιστορία, με την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις θα παρέμβουν αρκετά δυναμικά ώστε να αποτραπεί μια βαθιά διολίσθηση των οικονομιών σε ύφεση.

Ο δείκτης MSCI World έχει κερδίσει 3,6% αυτή την εβδομάδα. Την περασμένη χρονιά, ο δείκτης που καλύπτει 23 χρηματιστήρια, υποχώρησε περσι 42%.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,19% στις 4.486 μονάδες, ο DAX 1,93% στις 4.903 μονάδες και ο CAC 2,1% στις 3.285 μονάδες.

Θετικά κινούνται και τα futures στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη ISM.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αμερικανική μεταποίηση συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό τριών δεκαετιών.

Ανοδο σημειώνει στην Ευρώπη ο κλάδος ευρωπαϊκών μήντια, κατόπιν της αναβάθμισης της σύστασης της Citigroup για τον κλάδο.

Η Vivendi ενισχύεται 1,7% και η WPP 1%. Το πρόσφατο ράλι των τιμών ενέργειας και μετάλλων στηρίζει υψηλότερα τους κλάδους εμπορευμάτων.

Θετική παραμένει η εικόνα και για τον κλάδο λιανεμπορίου, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή της περιόδου, με την γενικότερη πτώση των τιμών του πετρελαίου να δημιουργεί ελπίδες αύξησης των πωλήσεων. Η μετοχή της Carrefour κερδίζει 3,3%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη απεκόμισαν στα ασιατικά χρηματιστήρια οι τηλεπικοινωνιακές μετοχές, καθώς της ανακοίνωσης της Κίνας για εκδόσεις νέων αδειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v