Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων η Ευρώπη

Σταθερά σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης να κινούνται εκ νέου σε «βαθύ κόκκινο» και τα futures της Wall να υποδεικνύουν πτωτικό ξεκίνημα.

Περαιτέρω διεύρυνση των απωλειών για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο με τον MSCI World να σημειώνει την υψηλότερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του και τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ισχυρά χαμηλότερα.

Η νέα πτώση αποδίδεται στην εκτίμηση ότι οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο θα κατορθώσουν να μειώσουν την ένταση της κρίσεις σε οικονομίες και επιχειρήσεις.

Πτωτική κίνηση και για τα futures της αμερικανικής αγοράς, με τους τρεις βασικούς δείκτες να «προετοιμάζονται» για την ισχυρότερη μηνιαία πτώση τους σε διάστημα μεγαλύτερο των 70 ετών.

Πτώση 4,7% για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, ενώ η υποχώρηση υψηλότερα του αναμενόμενου της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία (βάσει του δείκτη IFΟ) αποτελεί μία ακόμη απόδειξη των «σκοτεινών προοπτικών» των εταιρειών.

Η κρίση δεν «ξεχνά» τις αναδυόμενες αγορές, με αυτήν της Ουγγαρίας να υποχωρεί έως και 11% μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα έχει συμφωνήσει να λάβει «ειδικό πακέτο στήριξης» από το ΔΝΤ, με τις ευλογίες της ΕΕ, ενώ ήδη η Ουκρανία θα δεχθεί «ένεση ρευστότητας» 16,5 δισ. δολαρίων από τον διεθνή οργανισμό.

Σε πορεία ελεύθερης πτώσης οι τίτλοι ορισμένων τραπεζών, όπως αυτή της Postbank, που υποχωρεί 20%, μετά την ανακοίνωση ζημιών για το γ’ τρίμηνο, η οποία συμπαρασύρει και την Deutsche Bank, η οποία κινείται 15% χαμηλότερα.

Απώλειες 3,50% για τον DAX 30, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 4145 μονάδων, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 3,59% στις 3744 μονάδες και τον CAC 40 να υποχωρεί πλησίον του 5,89% στις 3005 μονάδες.

Αρνητική εικόνα, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 2%, τον S&P 500 να κινείται 2,61% χαμηλότερα και τον Nasdaq να σημειώνει απώλειες 2,04%.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του μήνα ο S&P 500 έχει σημειώσει πτώση 25%, δηλαδή «ετοιμάζεται» για την χειρότερη μηνιαία πορεία του από το 1938. Ο MSCI World αποδυναμώνεται 29%, με τον Οκτώβριο να αποτελεί τον χειρότερο μήνα από το 1970.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v