Αρνητικά οι ευρωαγορές μία μέρα μετά την ΕΚΤ

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,8%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 0,5% και το Μιλάνο 0,8%.

Αρνητικά οι ευρωαγορές μία μέρα μετά την ΕΚΤ

Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, αφού έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. 

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά από το 2019 χθες Πέμπτη, σε μια ευρέως αναμενόμενη ενέργεια, παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,8%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 0,5% και το Μιλάνο 0,8%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιβεβαιώνει τα αρχικά στοιχεία.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,2% στη ζώνη του ευρώ και +0,3% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή του γερμανικού μεταποιητικού τομέα σημείωσε μηνιαία μείωση 0,1% τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis στην έκθεσή της. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 3,9%, κάτω από τις προσδοκίες.

Οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάιο αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι εισαγωγές έπεσαν έξω στις προβλέψεις, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,6% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι σε όρους δολαρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στο μέτωπο της πολιτικής, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ψηφίσουν για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις επόμενες ημέρες. Οι τελευταίες κάλπες κλείνουν την Κυριακή, με τα προσωρινά αποτελέσματα να αναμένονται αργότερα το ίδιο βράδυ.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v