Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια. Σε ανοδική τροχιά για δεύτερη μέρα το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες» βάσης, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια σήμερα, διότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη του στην πορεία που θα ακολουθήσει η οικονομία. Όπως σημείωσε, η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ έχει αυξηθεί επειδή ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, αλλά και λόγω της αξιοπιστίας των τελευταίων προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Στο σημείο αυτό, η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,66% στις 524 μονάδες, o FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,47% στις 8.285 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 18.652 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 8.042 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου σημείωσε μηνιαία μείωση 0,5% στην Ευρωζώνη και 0,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία του μπλοκ Eurostat στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, ο αριθμός παρέμεινε αμετάβλητος στην ευρωζώνη και μειώθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ.

Οι μηνιαίες λιανικές πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού μειώθηκαν κατά 0,5% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% σε ολόκληρο το μπλοκ. Τα μη διατροφικά προϊόντα εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμειναν σταθερά στην ΕΕ, ενώ τα καύσιμα αυτοκινήτων σημείωσαν βουτιά κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και 2% στην ΕΕ.

Στις αγορές εμπορευμάτων, σε ανοδική τροχιά παραμένει για δεύτερη μέρα το πετρέλαιο. Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 1,6% στα 79,70 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 1,8% στα 75.40 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,8% στα 2.393 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0881 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v