Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τον γερμανικό δείκτη DAX 30. Σε θετικό έδαφος το γαλλικό χρηματιστήριο. Σε ρεκόρ η τιμή του χρυσού. Ενισχύεται το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια αυτήν την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ ανέκαμψε κάπως τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Sentix που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα. Ο δείκτης εμπιστοσύνης συρρικνώθηκε από το αρνητικό 12,9 τον Φεβρουάριο στο αρνητικό 10,5 τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση για πέμπτη συνεχή φορά.

Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης τον υπό εξέταση μήνα βελτιώθηκε κατά 1,5 μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, συρρικνώνοντας στο αρνητικό 18,5, ενώ ο δείκτης προσδοκιών βελτιώθηκε κατά 3,2 μονάδες στο αρνητικό 2,3.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,03% στις 497 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,55% στις 7.640 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 17.716 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 7.956 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες επέβαλαν στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ διότι, όπως υποστηρίζει, έβαλε φρένο στον ανταγωνισμό από αντίπαλες υπηρεσίες ροής μουσικής (streaming). Είναι η πρώτη φορά που ο κατασκευαστής iPhone τιμωρείται για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η Margrethe Vestager, η επικεφαλής ανταγωνισμού του μπλοκ, είπε ότι για μια δεκαετία ο τεχνολογικός γίγαντας είχε παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, «περιορίζοντας τις δυνατότητες των developers να ενημερώνουν τους καταναλωτές για εναλλακτικές, φθηνότερες υπηρεσίες που διατίθενται εκτός του οικοσυστήματος της Apple».

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,9% στα 79,23 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,4% στα 2.125 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0860 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v