Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά vibes στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 0,2% και το Μιλάνο 0,6%.

Θετικά vibes στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά από δύο θετικές συνεδριάσεις που τις οδήγησαν πίσω στα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 0,2% και το Μιλάνο 0,6%.

Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ισχυρότερη άνοδο από ό,τι αναμενόταν, δίνοντας κάποια ανακούφιση στην οικονομία, αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,4% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5%. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Απρίλιο του 2021 κι έρχεται μετά από πτώση-ρεκόρ τον Δεκέμβριο που χτύπησε τους λιανοπωλητές κατά τον βασικό μήνα των Εορτών.

Στην Ασία-Ειρηνικό, οι μετοχές ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερες καθώς ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έφτασε σε νέο υψηλό 34 ετών με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η αδύναμη οικονομία θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Στο μέτωπο της ευρωπαϊκής πολιτικής, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, πρέπει να ξοδεύουμε καλύτερα, πρέπει να ξοδεύουμε ευρωπαϊκά». Ζήτησε κίνητρα για την αμυντική βιομηχανία, ενώ προειδοποίησε ότι «ο κόσμος έχει γίνει πιο σκληρός».

Στο εταιρικό μέτωπο, βουτιά 34% έκαναν τα κέρδη της Eni, ωστόσο η πτώση ήταν αναμενόμενη. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο ήταν 1,64 δισ. ευρώ, σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,63 δισ.

Στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολική αναμονή για να μειώσει τα επιτόκια, καθώς θα εξακολουθεί να έχει ευελιξία ως προς τον ρυθμό και τον βαθμό χαλάρωσης της πολιτικής μετά την πρώτη της κίνηση, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v