Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά κλείνουν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,2%, το Μιλάνο 0,1%.

Θετικά κλείνουν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές κλείνοντας μια πολυάσχολη εβδομάδα εταιρικών κερδών και σημαντικών αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,2%, το Μιλάνο 0,1%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια χθες με μια απροσδόκητη κατάτμηση ψηφοφορίας που υπογράμμισε τις δύσκολες προοπτικές για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στον στόχο.

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε επίσης αμετάβλητη την πολιτική της και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έριξε κρύο νερό στις εικασίες για πιθανή πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό για την ευρωζώνη την Πέμπτη αποκάλυψαν ότι η ετήσια αύξηση του ονομαστικού δείκτη τιμών καταναλωτή υποχώρησε μόνο ελαφρώς τον Ιανουάριο, ενώ ο δομικός μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός.

Τα εταιρικά κέρδη ήταν ο βασικός μοχλός της κίνησης των μετοχών στην Ευρώπη καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με εταιρείες όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Adidas και η Volvo Cars να πραγματοποιούν σημαντικές κινήσεις την Πέμπτη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Meta θα ανταμείψει τους μετόχους με το πρώτο μέρισμά της και επιπλέον 50 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών, καθώς τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου οδήγησαν τις μετοχές της σε άνοδο περισσότερο από 15% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall.

Κλυδωνίζει τους επενδυτές η πτώση της Apple στην Κίνα. Τα έσοδα από την περιοχή έκαναν βουτιά 13% το περασμένο τρίμηνο, στα $20,8 δισ. Ηταν η χειρότερη πτώση από την εορταστική περίοδο του 2018.

Γκάζι στο cloud προβλέπει η Amazon. Οι πωλήσεις στο τμήμα cloud computing, AWS, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κέρδους για την επιχείρηση, αυξήθηκαν κατά 13%, στα 24,2 δισ. δολάρια το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, από 12% ένα τρίμηνο πριν. Οι μετοχές της Amazon, οι οποίες σημείωσαν άνοδο περίπου 50% τους τελευταίους 12 μήνες, ενισχύονται έως και 9% μετά την έκθεση κερδών την Πέμπτη.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v