Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο ενισχύεται 0,2%, το Παρίσι κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,1%, η Μαδρίτη υποχωρεί 0,3% και το Μιλάνο 0,4%.

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ηπια  κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια σειρά από κέρδη, οικονομικά στοιχεία και ανακοινώσεις κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα. Στο επίκεντρο και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο ενισχύεται 0,2%, το Παρίσι κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,1%, η Μαδρίτη υποχωρεί 0,3% και το Μιλάνο 0,4%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώννει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη, όπου οι traders δεν βλέπουν σχεδόν καμία πιθανότητα περικοπής - αλλά είναι έντονα διχασμένοι σχετικά με τις προοπτικές για τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη.

Μεγάλες πιέσεις δέχεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να «απαντήσει» στο Ιράν αμέσως αφότου ομάδες στηριζόμενες από την Τεχεράνη σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στρατιώτες σε επίθεση με drone στην Ιορδανία το Σαββατοκύριακο, διακινδυνεύοντας ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, άτομο που γνωρίζει τη θέση των ΗΠΑ, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας ιδιωτικές συζητήσεις, είπε ότι ήταν σαφές ότι ένα χτύπημα - το οποίο επίσης τραυμάτισε τουλάχιστον 34 - θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση από ό,τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής. Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκαν έως και 1,5% στις αρχές του trading, προτού διαμορφωθούν τα κέρδη στα περίπου 84 δολάρια το βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, ρίχνει τις ετήσιες προβλέψεις της για τα κέρδη της η Ryanair, αφού αναγκάστηκε να μειώσει τους ναύλους για να προσπαθήσει να καλύψει τις κενές θέσεις, εν μέσω διαμάχης με διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, αρκετές μεγάλες διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες σταμάτησαν να πωλούν πτήσεις της Ryanair τον Δεκέμβριο, εν μέσω μιας μακροχρόνιας διαμάχης με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η οποία τις κατηγόρησε για διόγκωση των τιμών για τις πτήσεις της.

Η Royal Philips αναστέλλει τις πωλήσεις συσκευών άπνοιας ύπνου και αναπνευστήρων στις ΗΠΑ μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τον ελαττωματικό ιατρικό εξοπλισμό της. Οι μετοχές της υποχωρούν έως και 6,8%.

Κατρακυλούν οι μετοχές της Bayer αφότου ο γερμανικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων διατάχθηκε να πληρώσει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν πρώην χρήστη του Roundup που κατηγόρησε το ζιζανιοκτόνο για τον καρκίνο που εμφάνισε.

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση η Evergrande, γιγαντιαίος κινεζικός όμιλος του τομέα των ακινήτων σε μεγάλη δυσχέρεια, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v