Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές μετά τη Λαγκάρντ

Θετικό πρόσημο στα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά τη δήλωση Λαγκάρντ ότι αναμένεται περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού το 2024. Άνοδος για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν και τις δηλώσεις της επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για πληθωρισμό και επιτόκια.

«Η οικονομία της ευρωζώνης έμεινε πιθανότατα στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και τα εισερχόμενα στοιχεία στέλνουν σήμα ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, ωστόσο, ότι κάποιες οικονομικές μετρήσεις καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα στη συνέχεια.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση κατά τη διάρκεια του 2024. Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές αλλά κάποιοι δείκτες έχουν αρχίσει να υποχωρούν, πρόσθεσε.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,30% στις 478 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,03% στις 7.529 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,10% στις 16.906 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 7.464 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Το μηνιαίο ισοζύγιο λιανικών πωλήσεων της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), που μετρά τους όγκους πωλήσεων σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, έπεσε στο -50 τον Ιανουάριο, έναντι -32 τον Δεκέμβριο, στην πιο αδύναμη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2021 όταν η Βρετανία βρισκόταν σε lockdown λόγω της πανδημίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,8% στα 76,48 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 2.014 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0834 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v