Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οριακή άνοδος και νέο υψηλό δύο ετών για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Πτώση στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει βεβαιότητα για τους μισθούς προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Klaas Knot.

Υπάρχει μια «αξιόπιστη προοπτική» να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο της ΕΚΤ του 2% το 2025, είπε σε συνέντευξή του στην ολλανδική κρατική τηλεόραση.

«Το μόνο κομμάτι του παζλ που μας λείπει είναι η απόλυτη πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα προσαρμοστεί στον χαμηλότερο πληθωρισμό», είπε ο Knot, ο οποίος είναι από τους πιο επιθετικούς ρυθμιστές των επιτοκίων, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Buitenhof. «Όταν αυτό το κομμάτι του παζλ μπει στη θέση του, θα μπορέσουμε να μειώσουμε λίγο τα επιτόκια».

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, με μικρά βήματα και όχι απότομα», δήλωσε στο Reuters το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο.

«Μπορούμε να αντιδράσουμε αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά. Είμαι απόλυτα υπέρ των σταδιακών σεναρίων, γιατί πρέπει να δώσουμε στους οικονομικούς παράγοντες χρόνο να προσαρμοστούν στις αποφάσεις μας», είπε, ελπίζοντας σε μια συνεχή, βιώσιμη περικοπή, και βλέποντας τις 25 μονάδες βάσης ως «καλή μείωση».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,21% στις 484 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση μόλις 0,03% στις 7.632 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 16.941 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη μόλις 0,09% στις 7.640 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Stoxx 600 είχε πιάσει υψηλό δύο ετών, καταγράφοντας κέρδη 3,1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 1,3% στα 76,98 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,3% στα 2.024 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0806 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v