Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,2%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι οριακά καθοδικά, η Μαδρίτη ενισχύεται 0,7% ενώ το Μιλάνο χάνει 0,4%.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Xαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,2%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι οριακά καθοδικά, η Μαδρίτη ενισχύεται 0,7% ενώ το Μιλάνο χάνει 0,4%.

Στο 2,8% υποχώρησε o εετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, από 2,9% τον Δεκέμβριο - η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, δοκιμάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη.

Η ύφεση της εργοστασιακής δραστηριότητας της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Πέμπτης που έδειξε ότι η πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών παρέμεινε εντός συρρίκνωσης.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, αυξήθηκε στο 46,6 τον Ιανουάριο από το 44,4 του Δεκεμβρίου.

Οι επενδυτές αναμένουν την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, αλλά οι παρατηρητές της αγοράς θα παρακολουθούν στενά τα μοτίβα ψηφοφορίας, τις προβλέψεις και τη διατύπωση για υποδείξεις σχετικά με μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων.

Αργά την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε ότι ήταν απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν θα αισθάνεται αρκετά άνετα με την πορεία του πληθωρισμού μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο για να μειώσει τα επιτόκια.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης δήλωσε την Πέμπτη ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη την περασμένη χρονιά ήταν 28,3 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά περίπου ένα τρίτο από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022, αλλά υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά από το 2011.

Η Tesla θα διεξαγάγει «αμέσως» ψηφοφορία μετόχων για το αν θα μεταφέρει την έδρα της εταιρείας από το Ντέλαγουερ στο Τέξας, έγραψε ο Έλον Μασκ σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το βράδυ της Τετάρτης.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v