Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι ευρωαγορές για δεύτερη μέρα. «Βουτιά» 3% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την μέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, φρένο πάτησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη καθώς διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβρη. Η πτώση είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών του Bloomberg ενώ πλέον πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα, στο 3,6% ετησίως. Την ίδια ώρα ωστόσο μειώνεται και το ΑΕΠ, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, οδηγώντας την περιοχή στο χείλος της ύφεσης.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να αποφύγει υπερβολική ζημιά στην ανάπτυξη, καθώς διατηρεί υψηλό το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα.

«Η μείωση του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο», είπε ο Πανέτα στη Ρώμη. «Πρέπει να αποφύγουμε την περιττή ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που εντέλει θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών».

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,55% στις 461 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41% στις 7.453 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,30% στις 16.215 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,59% στις 7.310 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο "βουλιάζει" 3% στα 75,55 δολάρια ανά βαρέλι παρά τον «λευκό καπνό» στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,4% στα 2.058 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0905 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v