Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υψηλό έξι μηνών για τον χρυσό.

Πτώση για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μετά το νέο υψηλό δύο μηνών την Παρασκευή.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη μειώνονται, αλλά οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν ισχυρές», τόνισε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Δεν είναι η ώρα να κηρύξουμε τη νίκη», υπογράμμισε η Λαγκάρντ σε συνάντηση με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να μείνουμε προσεκτικοί στις διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και να επικεντρωθούμε στην εντολή μας για σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,34% στις 458 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% στις 7.460 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 15.966 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 7.265 μονάδες.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι αφαίρεσε την ιταλική UniCredit από τη λίστα των παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών και πρόσθεσε την κινεζική Bank of Communications.

Οπως σημειώνει το Reuters, το διοικητικό συμβούλιο αφαίρεσε επίσης την Credit Suisse, μετά την εξαγορά της από τη UBS.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 0,5% στα 75,22 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 2.007 δολ./oz. Νωρίτερα ο χρυσός είχε πιάσει υψηλό έξι μηνών στα 2.013 δολ.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0936 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v