Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,6%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,4% όπως και το Μιλάνο.

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές της περιοχής να παρακολουθούν στενά την δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Νοέμβριο.

Σημαντικό φρένο πάτησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη - διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβρη. Η πτώση είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις όλων των αναλυτών του Bloomberg για 2,7% ενώ πλέον πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα, στο 3,6% ετησίως. Την ίδια ώρα ωστόσο μειώνεται και το ΑΕΠ, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, οδηγώντας την περιοχή στο χείλος της ύφεσης.

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές και την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,3% τον Νοέμβριο, πολύ περισσότερο από το 2,6% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι ευρωπαϊκές αγορές παρακολουθούν επίσης στενά τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 που ξεκινά σήμερα Πέμπτη και τη συνάντηση των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, του ΟΠΕΚ+ . Περικοπές παραγωγής έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αναμένονται στη συνάντηση πολιτικής, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας αποδυνάμωση της δυναμικής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο παρά τις αυξανόμενες κυβερνητικές προσπάθειες για τόνωση της ανάπτυξης.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,6%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,4% όπως και το Μιλάνο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v