Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για την καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτη ετοιμάζονται οι ευρωαγορές

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι 0,2%, η Μαδρίτη επίσης όπως και το Μιλάνο.

Για την καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτη ετοιμάζονται οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλείνοντας εβδομαδιαίο ράλι που τροφοδοτείται από μια σειρά σταθερών εταιρικών κερδών και το φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων που πάτησαν κεντρικές τράπεζες. H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι 0,2%, η Μαδρίτη επίσης όπως και το Μιλάνο.

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν την καλύτερη μέρα τους από τον Ιούνιο και οι αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν αφού η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα την Τετάρτη τα επιτόκια - οι αγορές αύξησαν τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα έχει φτάσει στο μέγιστο των επιτοκίων και οι περικοπές είναι στον ορίζοντα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) κράτησε επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Ο διοικητής της BοE Andrew Bailey δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν «σε περιοριστικό έδαφος για κάποιο χρονικό διάστημα» και ότι οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί.

Οπως και η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -η οποία την περασμένη εβδομάδα διατήρησε επίσης τα επιτόκια σταθερά- είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μειώσεις επιτοκίων και ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν.

Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου οδήγησαν επίσης τις κινήσεις των μετοχών αυτή την εβδομάδα, με εταιρείες όπως ηShell, η Novo Nordisk, η Lufthansa και η BT να ενισχύονται, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες.

Πτώση 6,2% σημείωσαν τα έσοδα της γαλλικής τράπεζας Societe Generale το τρίτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση στα 6,2% δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν κατά 80%, στα 295 εκατ. ευρώ - ήταν και τα δύο πολύ χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση δημοσκόπησης του Bloomberg.

Στα 16,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, από 17,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Οι εξαγωγές έφτασαν στα 126,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας συρρίκνωση 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 10,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% σε μηνιαία βάση και 18,5% ετησίως, στα 110 δισ. ευρώ

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v