Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Ράλι στις ευρωαγορές με τους δείκτες CAC 40 και DAX 30 να καταγράφουν κέρδη 2%. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,96% στις 452 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,82% στις 7.628 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,95% στις 15.423 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,01% στις 7.162 μονάδες.

«Ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω στο 2% έως το 2025, παρά τη βία στο Ισραήλ που επιβαρύνει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων», δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε συνέντευξή του, είπε ότι η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι τιμές αντιστοιχούσαν μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται «σαφώς» συνολικά.

Παράλληλα, ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ή δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν υπάρξουν «πρόσθετα σοκ» στην οικονομία.

Ο κύκλος αυξήσεων θα μπορούσε να τελειώσει, «αν όλα πάνε καλά», αλλά «αν έρθουν πρόσθετα σοκ και αν οι πληροφορίες που έχουμε αποδειχτούν λανθασμένες, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αύξηση (επιτοκίων) ακόμη μία φορά ή ίσως δύο φορές», είπε ο Holzmann στο CNBC την Τρίτη, μιλώντας από το Φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές.

“H άνοδος στις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων αποτελεί ‘καμπανάκι”, προειδοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας. Η Κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε την άνοδο των προβλέψεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,3% για το 2023 και στο 4,3% για το 2024, ενώ έθεσε στόχο την επιστροφή σε έλλειμμα 3% το 2026.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 0,7% στα 85,81 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 1.872 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0612 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v