Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζουν τις ευρωαγορές προσδοκίες για ταβάνι στα επιτόκια

Ενισχυτικά λειτούργησαν οι εκτιμήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ ότι δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή και ότι μπορεί να παραμείνουν σταθερά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ανεβάζουν τις ευρωαγορές προσδοκίες για ταβάνι στα επιτόκια

Θετική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ίσως αυτή να είναι η τελευταία άνοδος των επιτοκίων του ευρώ, με τις μετοχές παγκοσμίως να κινούνται ανοδικά σε ΗΠΑ και Ασία, μετά από κάποια σημάδια σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας, με τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή να ανακάμπτουν τον Αύγουστο.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,82%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,8%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινείται υψηλότερα 0,9% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,2%.

Ο Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,52% την Πέμπτη, η καλύτερη συνεδρίασή του από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της LSED.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, μια 10η συνεχόμενη άνοδος, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος ελαφρώς υψηλότερα, στο 5,6% και στο 3,2%, αν και ώθησαν τις προβλέψεις του για το 2025 χαμηλότερα, από 2,2% σε 2,1%. Επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για την ευρωζώνη χαμηλότερα.

Αλλά ίσως η μεγαλύτερη εξέλιξη ήρθε από την εκτίμηση που εξέφρασαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή και ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν σταθερά για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια Ασίας-Ειρηνικού την Παρασκευή, ενισχυμένα από τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v