Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες μεταβολές στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Μέρα κρίσης η σημερινή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διχασμένοι οι αναλυτές ως προς το αν θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα ή θα προχωρήσει σε 10η διαδοχική αύξηση. Σταθερός ο DAX. Boυτιά για το ευρώ.

Ηπιες μεταβολές στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Ηπια κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές τις μεσημεριανές ώρες, μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης σε ιστορικό υψηλό.

Η Φρανκφούρτη αμετάβλητη, το Λονδίνο κερδίζει 0,9%, το Παρίσι 0,1%, η Μαδρίτη 0,1% ενώ το Μιλάνο ενισχύεται οριακά.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ και τα στοιχεία για τις λιανικές πωληήσεις στις ΗΠΑ το ευρώ διεύρυνε τις απώλειες του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί ώς και 0,6%. 

Οι αγορές χρήματος τιμολογούσαν πιθανότητα περίπου 64% για αύξηση επιτοκίων, αν και τα σημάδια απότομης επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη μπορεί να σημαίνουν ότι θα κερδίσουν τα πιο ήπια μέλη της ΕΚΤ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος σε μια ευρεία ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 3,7% από πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones είχαν προβλέψει αύξηση 3,6%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια και παρακολουθείται στενά από την Federal Reserve, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,3% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones σηματοδότησε αύξηση 0,2% και 4,3% αντίστοιχα.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές της βρετανικής κατασκευάστριας τσιπ Arm έχουν τιμολογηθεί στα 51 δολάρια ανά μετοχή, πριν από την έναρξη trading σήμερα  Πέμπτη, δίνοντας στην εταιρεία αποτίμηση 52,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τιμή βρίσκεται στην κορυφή του εύρους 47-51 δολαρίων ανά μετοχή, λόγω της υψηλής ζήτησης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η δημόσια προσφορά πάνω από πέντε φορές.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά, με την ισοτιμία στο 1,073 δολάριο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v