Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα βλέμματα στην ΕΚΤ, θετικά οι ευρωαγορές

Ανοδος 0,5% για τον DAX. Την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη αναμένουν οι επενδυτές. Και πληθωρισμός ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη ευρωζώνης η Κομισιόν. Ράλι κάνει το φυσικό αέριο.

Ολα τα βλέμματα στην ΕΚΤ, θετικά οι ευρωαγορές

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν ενόψει μιας πολυάσχολης εβδομάδας δημοσιοποιήσεων οικονομικών δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 0,4% και το Μιλάνο 0,7%.

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν φέτος και την επόμενη χρονιά, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές προβλέψεις της, καθώς η καταναλωτική ζήτηση δέχεται χτύπημα από τον υψηλό πληθωρισμό και η μεγαλύτερη οικονομία, η Γερμανία, διολισθαίνει σε ύφεση φέτος παρασύροντας όλο το μπλοκ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, στις ενδιάμεσες προβλέψεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τον πληθωρισμό των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, η Επιτροπή είπε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 1,3% το 2024, έναντι προβλέψεων 1,1% και 1,6% αντίστοιχα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αναμένεται την Τετάρτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Πέμπτη.

Οι μετρήσεις έρχονται αφότου τα πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα επανέφεραν τις ανησυχίες που θέλουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι traders βλέπουν 40% πιθανότητα αύξησης τον Νοέμβριο, μετά από μια αναμενόμενη παύση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η αγορά εκτιμά ότι υπάρχει 40% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,00%.

Στην ειδησεογραφία της ημέρας:

Μαύρες προβλέψεις για την οικονομία της Γερμανίας.
Ακόμη και ύφεση περιμένουν οι αναλυτές. Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να υποχωρήσει αυτό το τρίμηνο, ίσως και το επόμενο. Ασχημα τα πράγματα στη βιομηχανία της.

Ράλι κάνει το φυσικό αέριο.
Συνεχίζονται οι απεργίες σε εγκαταστάσεις εξαγωγών στην Αυστραλία. Σε εξέλιξη διαμάχη της Chevron με τα εργατικά συνδικάτα. Περιορισμένες οι ροές και από τη Νορβηγία, λόγω εργασιών συντήρησης.

Αλμα 1% για το γεν με το βλέμμα στην κεντρική τράπεζα.
Οι επενδυτές έχουν προσδοκίες για έξοδο της Τράπεζας της Ιαπωνίας από τα αρνητικά επιτόκια. Τα σχόλια του διοικητή της ανεβάζουν το νόμισμα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v