Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε συμπληγάδες στασιμοπληθωρισμού και Κίνας τα ευρωχρηματιστήρια

Κινήσεις προβληματισμού, με ήπια άνοδο, καθώς επικρατούν οι ανησυχίες ότι Ευρώπη δείχνει να εγκλωβίζεται στις δαγκάνες του στασιμοπληθωρισμού, την ώρα που η Κίνα προχωρά σε στοχευμένες ενέσεις τόνωσης της οικονομίας που επιβραδύνει.

Σε συμπληγάδες στασιμοπληθωρισμού και Κίνας τα ευρωχρηματιστήρια

Επιφυλακτικές κινήσεις ήπιας ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα νέα μέτρα οικονομικής τόνωσης  από την Κίνα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια σημαντική έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες παραμένουν και οι κινήσεις γίνονται μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας καθώς η Ευρώπη δείχνει να εγκλωβίζεται στις δαγκάνες του στασιμοπληθωρισμού, ένας οδυνηρός συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης ανάπτυξης ή υφεσιακών πιέσεων

Υπό αυτό το πρίσμα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 μετά την υποχώρηση της Πέμπτης, κινείται υψηλότερα 0,2%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,4%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,1% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο 0,2%.

Ο Stoxx 600 ολοκλήρωσε τον Αύγουστο με μηνιαία πτώση 2,8%, σύμφωνα με στοιχεία της Eikon, εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων, αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομικών στοιχείων και απαισιοδοξίας για την Κίνα.

Το Πεκίνο την Παρασκευή έδωσε ώθηση στο παγκόσμιο κλίμα καθώς ο παγκόσμιος δείκτης υπευθύνων αγορών της Caixin/S&P ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδειξε επέκταση της εργοστασιακής δραστηριότητας τον Αύγουστο, ενώ προχωρά σε στοχευμένες  κινήσεις τόνωσης της οικονομίας.

Η ροή των ειδήσεων για την Ευρώπη είναι αρκετά θλιβερή, σχολιάζουν αναλυτές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανησυχούν ξανά για την απειλή του στασιμοπληθωρισμού, ένα φάντασμα που πλανάται ξανά πάνω από γηραιά ήπειρο.

«Η ευρωζώνη έχει κολλήσει στον στασιμοπληθωρισμό και δεν πρόκειται να βγούμε σύντομα από αυτόν», δήλωσε ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin στη Ζυρίχη. «Στη Βρετανία όλα πάνε στραβά».

Η ύφεση που έπληξε τη βρετανική αγορά στέγης εντάθηκε τον Αύγουστο καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού μείωσε τη ζήτηση, σύμφωνα με την Nationwide Building Society. Οπως ανέφερε, το μέσο κόστος ενός σπιτιού μειώθηκε κατά 5,3% από τον Αύγουστο, τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2009, εν μέσω παγκόσμια οικονομικής κρίσης. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαά βάση - διπλάσια από την πτώση που περίμεναν οι οικονομολόγοι - μετά από πτώση 0,3% τον Ιούλιο.

Όταν οι επικεφαλής οικονομικών της G-7 συναντήθηκαν τον Μάιο του 2022, συζήτησαν τι να κάνουν για να «αποφύγουν τα σενάρια στασιμοπληθωρισμού», σύμφωνα με τα λόγια του οικοδεσπότη της συγκέντρωσης, Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Αυτός ο συναγερμός προέκυψε ξανά με την απόφαση της ΕΚΤ του Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

«Εκφράστηκε επίσης η ανησυχία ότι η οικονομία μπορεί να εισέρχεται σε φάση στασιμοπληθωρισμού, σε αντίθεση με ένα πιο ευνοϊκό σενάριο», σύμφωνα με τα πρακτικά όπως σχολιάζει το Bloomberg.

«Η μεγάλη ανησυχία τώρα είναι ότι οι ευρωπαϊκές προοπτικές φαίνονται ολοένα και πιο στασιμοπληθωριστικές, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονος, ενώ υπάρχουν επίσης ελάχιστα σημάδια ανάπτυξης», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της Deutsche Bank, συμπεριλαμβανομένου του Jim Reid.

Ο στασιμοπληθωρισμός φέρνει άσχημα μαντάτα για το ευρώ. Μέχρι πρόσφατα, οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είχαν ενισχύσει το νόμισμα, αλλά αυτή η δυναμική αλλάζει.

Επίσης οι παίκτες στις ευρωαγορές αναμένουν από τις ΗΠΑ στοιχεία για την αγορά εργασίας με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones να προβλέπουν 170.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές θα αναζητούν σημάδια σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης που θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος πιθανότητα 89% παύσης της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch του CME, αλλά η εικόνα από εκεί είναι πιο σκοτεινή.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και να διατηρήσει τα επιτόκια σε "περιοριστικά εδάφη" για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v