Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές

Πέμπτη σερί πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Συνεχίζονται οι πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές στον απόηχο των νέων αυξήσεων των επιτοκίων που αποφάσισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Αγγλίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, η επιχειρηματική ανάπτυξη της ευρωζώνης ουσιαστικά σταμάτησε αυτόν τον μήνα καθώς η ύφεση στη μεταποίηση έγινε πιο βαθιά, ενώ η δραστηριότητα στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ μόλις που επεκτάθηκε, όπως έδειξε έρευνα την Παρασκευή.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB για το μπλοκ, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών και στο 50,3 τον Ιούνιο από το 52,8 του Μαΐου.

Παράλληλα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση 0,2%.

Η μεγαλύτερη θετική συνεισφορά προήλθε από λιανικό εμπόριο που δεν διενεργείται σε καταστήματα, στο οποίο οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 2,7% από μήνα σε μήνα.

Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Γερμανίας, που καλύπτει τόσο τις υπηρεσίες όσο και την επιχειρηματική δραστηριότητα της μεταποίησης, μειώθηκε κατά 3,1 μονάδες τον Ιούνιο από τον Μάιο.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Hamburg Commercial Bank που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, έφτασε στις 50,8 μονάδες τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 50 μονάδες καταγράφεται ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό το όριο σημειώνεται συρρίκνωση.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,34% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,54% στις 7.461 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,99% στις 15.829 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,55% στις 7.163 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,9% στα 68,95 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,4% στα 1.932 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0895 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v