Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλ αρνητική εβδομάδα στις ευρωαγορές

Απώλειες για πέμπτη διαδοχική μέρα στα πιο μεγάλα χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο των επενδυτών οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Πτώση 0,6% στη Φρανκφούρτη, 0,1% στο Λονδίνο, 0,2% στο Παρίσι και 0,4% σε Μιλάνο και Μαδρίτη.

Φουλ αρνητική εβδομάδα στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται αρνητικά σήμερα Παρασκευή μετά από τέσσερις συνεδριάσεις πτώσης. Πτώση 0,6% στη Φρανκφούρτη, 0,1% στο Λονδίνο, 0,2% στο Παρίσι και 0,4% σε Μιλάνο και Μαδρίτη.

Η Wall Street οδεύει προς μια χαμένη εβδομάδα και οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερες, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται διάφορες αποφάσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τι σημαίνουν για την ανάπτυξη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επιφύλασσε μια απίστευτη έκπληξη την Πέμπτη, σημειώνοντας άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης, αφού τόσο η αύξηση των μισθών όσο και ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Η απόφαση ήρθε αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε μια παύση - αν και τόνισε ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού καθώς η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την Covid είναι αδύναμη.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά για πτώση άνω του 3% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters, λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση και των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία:

Κατρακύλα 36% για τη μετοχή της Siemens Energy.
Εντοπίστηκαν χειρότερα από τα αναμενόμενα ποιοτικά ελαττώματα στις χερσαίες ανεμογεννήτριές της, καθυστερώντας τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Μικρότερο κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ βλέπει η Γέλεν.
Η υπουργός Οικονομικών είπε ότι «οι πιθανότητες, αν μη τι άλλο, έχουν μειωθεί – κοιτάξτε την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας ενώ και ο πληθωρισμός πέφτει».

Τσίμπησε ο τζίρος στο βρετανικό λιανεμπόριο τον Μάιο.
Ανοδος 0,3% για τις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών για μηνιαία πτώση 0,2%. Οι διαδικτυακές πωλήσεις ως ποσοστό του συνόλου ανήλθαν στο 26,5%.

Ντιλ 4,9 δισ. δολαρίων της Eni για την εξαγορά της Neptune.
Ο ιταλικός όμιλος έβαλε στο στόχαστρο πεδία φυσικού αερίου. Η συναλλαγή θα προσθέσει περίπου 130.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα στην παραγωγή της.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v