Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Επιμένουν οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Βουτιά» 4,1% για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Ειδικότερα, κατά 50 μονάδες βάσης ανέβασε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στη σημερινή της συνεδρίαση - πλέον διαμορφώνονται στο 5% που είναι το πιο υψηλό 15 ετών, καθώς ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 7-2 υπέρ της ανόδου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Επιπλέον, κατά 25 μονάδες βάσης ανέβασε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σήμερα Πέμπτη, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία της για να συγκρατήσει τον επίμονο πληθωρισμό, ενώ άφησε την πόρτα ανοιχτή για περισσότερη σύσφιξη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της και το επιτόκιο που χρεώνει στις καταθέσεις όψεως στο 1,75% από το επίπεδο του 1,5% που καθορίστηκε τον Μάρτιο, στην πέμπτη διαδοχική άνοδο από τότε που η τράπεζα ξεκίνησε τον κύκλο αυξήσεων πέρυσι.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,51% στις 454 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,76% στις 7.502 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,22% στις 15.988 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,79% στις 7.203 μονάδες.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, υποδηλώνοντας ότι η μείωση του πληθωρισμού χαλάρωνει την πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις -16,1 μονάδες τον Ιούνιο έναντι -17,4 τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει «βουτιά» 4,1% στα 69,46 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 1% στα 1.923 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0955 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v